Jdi na obsah Jdi na menu

Skautské sběratelství

5. 2. 2014

kssj-100.jpgO tom, že v Plzeňském kraji působí také skautští sběratelé se moc neví. Jedná se o zájmovou skupinu skautů, skautek a přátel - nečlenů Junáka a skautingu, která je organizována v celorepublikové zvláštní organizační jednotce Klubu skautských sběratelů Junáka (zkráceně KSSJ). Členové Junáka, kteří jsou členy svých oddílů a středisek mohou být registrováni v KSSJ jako hostující členové. V současnosti má klub asi 220 členů, z toho 69 z řad Junáka. Činnost KSSJ řídí jeho Rada, v níž mají zastoupení i skauti z Plzně v osobě M. Sladkého – Bon-Bona, Z. Protivínského – Dana, A. Protivínského – Brka.

Jaký má význam být členem klubu? Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Klub skautských sběratelů pro své členy poskytuje poradenskou a konzultační činnost, vydává svůj zpravodaj s názvem Zprávy a informace pro skautské sběratele (ZIPSS), v němž se sběratel dozví informace o nově vydávaných předmětech, jejich katalogizaci, jsou zde zveřejňovány akce pořádané klubem. V ZIPSSu se také čtenář dozví o zajímavostech a historických událostech, které se s předmětem sběratelského zájmu pojí. Hlavním posláním klubu je pořádání sběratelských setkání a burz. Ty se pořádají zpravidla 3-4 x ročně v různých městech České republiky. Právě na těchto setkáních můžete získat nebo vyměnit do svých sbírek právě to, co Vám ve Vaší sbírce chybí. Klub vydává také vlastní sběratelské předměty k různým významným příležitostem a výročím, pořádá výstavy jak při skautských akcích, tak i pro veřejnost, ty pak převážně v budovách muzeí. Vzpomeňme výstavy pořádané např. v r. 2012 v Plzni a Přešticích, polní muzea na národním Jamboree Klíč 2008, nebo Navigamus 2009 a další. Klub skautských sběratelů spolupracuje na výstavkách oddílů, středisek, ale i se Skautským institutem AB Svojsíka, který je zaměřen na historii skautingu, archivnictví a publikační činnost. Spolupráce klubu je i na mezinárodní skautské úrovni s obdobnými kluby v zahraniční.

Sběratelské obory jsou značně široké, ale zaměřené a specializované na český i zahraniční skauting. Z nich můžeme například uvést hlavní skupiny sběratelských oborů, jako je filatelie (známky, dopisnice, celiny, pohlednice), numismatika (mince se skautkou tématikou), skautská literatura, která zahrnuje časopisy a knižní publikace, falerestika odznaky jak příležitostné, tak i krojové včetně nášivek v různých provedeních, butonů (buton = placka se špendlíkem), medaile a řády, plakety, celé kroje, krojové součásti jako jsou například opaskové přezky, píšťalky, skautské nože, šátky a, turbánky. Předmětem sběratelských zájmů jsou také skautské dřevěné turistické známky, skautská razítka, samolepky, kalendáře a další drobné předměty. V poslední době také přibývá sbírek z fotografických a filmových soukromých archivů. Každý ze sběratelských předmětů je svým grafickým provedením určitým způsobem malým uměleckým dílem. Nezasvěcený člověk bývá překvapen, kolik věcí bylo za uplynulých 100 let, co skauting u nás vznikl vydáno. Mnohé z nich, připomínající historické události, které by jinak upadly v zapomnění, nebýt sběratelů.

Sběratelství není určeno jen pro dospělé, Začít sbírat se dá v každém i dětském věku. Mnozí z nás si uschováváme různé předměty, které spojujeme s určitou událostí nebo s určitým člověkem. To je základ a pak už stačí jen krok do sběratelského světa. Pro zájemce jsou k nahlédnutí webové stránky klubu na adrese: www.kssj.skauting.cz nebo na Facebooku

Autor: Milan Sladký - Bon-Bon

sladky_milan.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

AKayanyengamma - Blood Pressure - Taylor & Francis Online

8. 10. 2018 9:54

Compression est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre coeur bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/prix-cialis-20mg-pharmacie-paris/

AFOEFGITTIFF - High-priced Blood Intimidate associated with older people

31. 7. 2018 5:01

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-inde-king/